Luule õpik, mõisamoonakaile, traktoristidele? Aga kui parandaks paradigmat?

Ükskõik mis koodi läbi vaadatuna, iseloomustab see tekst on teatud nähtust päris hästi.

Kahtlemata sisaldab see asjalikku teavet, nagu see, et luuletusel peaks olema kujund ja kompositsioon peaks arenema tõusu suunas (ning portsjonit kergest ja torkivast materjalist põllumajanduses hästi tuntud täiteainet, nagu sel autoril kohusetundlikult kombeks).

Lui järgida õpetust ja öelda, et tulemus on luule, siis kas pole see sama kui need õpetused, kuidas kirjutada “põnevat” proosat, soovitavalt raamatule mitte rohkem kui kuu aega pühendades. Osad noid raamatuid ju ostavad ka… Või siis on tulemus hollywood, mis on kena, sest annab “luuletavale” inimesele ettekujutuse, et ta tegeleb millegi kultuurse ja vaimsega, nagu ristsõnadki. Ehk tegelikult on selline õpetus alistumine turule, mis läheb vastuollu autori justkui väidetud antikommertsiaalsusega.

Eelkõige sihivad selline “õpetus” ja selline “luule” kultuuri mõisamoonakate – traktoristide kihistust, kellele on hingelähedane olmelisus, jalaga teatud kehaosasse asjad, põlgus (lk 31), sest teiste endast madalamaks rääkimine justkui tõstaks ennast, võitlus oma koha eest (lk 59) ja rohmakad naljad, kõik, mis on lõhkuv.

Teiseks on see manierism, kunagise voolu langusfaas. Keegi tõesti peab ilmselt kohusetundlikult ka langusfaasi läbi kirjutama. Aga kas on mõtet sellesse kaasa tõmmata suurt hulka teisi inimesi, kes tahaksid midagi luua ja võiksid luua mingis paremas raamistikus? Tehniline nõuanne ei pea tingimata olema väljendatud mõisamoonakate keeles ja meeles. Pealegi kui kogu see asi jääb David R Hawkinsi skaalal alla 100seks siblimiseks. Ehk oleks õigem, kui rohkem tegijaid pööraks oma pilgud sinna, kus võiks olla see, mis nüüd kasvama hakkab?

Või on tõesti vaja, et keegi lahke, kuskilt välismaisest domineerivast kultuurist annaks paradigma vahetuseks loa, ja oma peaga kogu sest destruktiivsusest väljuda ei julge?

4 kommentaari (+add yours?)

  1. Tiina
    juuli 30, 2016 @ 10:23:45

    See oleks täitsa huvitav arvustus, kui oleks teada, mida täpsemalt arvustati.
    Autor? Pealkiri? Teema? “See tekst” on pisut väheütlev 🙂

    Vasta

  2. tuuleiil
    juuli 30, 2016 @ 12:52:35

    Jäin kõhklema, kas kirjutada täpsemad andmed, sest kahjuks ei ole arvamus väga heakskiitev, ja neil, kes lugenud on, on üsna selge, millest jutt, pealkirjast on oluline osa postituse pealkirjas olemas ka. Teiselt poolt, jah, täielikud andmed ilmselt võiksid olla abiks. 🙂 Bukahooliku lehe arvustuste seas ei paista praegu seda raamatut olevat. Mõtlen välja, mida teha:-)

    Vasta

  3. Tiina
    juuli 31, 2016 @ 07:07:23

    Arvamus on arvamus ja kui see on negatiivne, on see ikka arvamus. See oleks küll väga vilets lugu, kui kõik arvustused ja arvamused ainult positiivsed oleksid. Milleks me neid siis loeme? Ikka selleks, et aru saada, kas kõnealune teos lugemiseks sobiks või mitte. Siinkohal on erinevad arvamused väga teretulnud. Mina ei karda ka negatiivseid postitusi teha, sest noh, isiklik blogi ja isiklik arvamus. Kui kellelgi ei meeldi, on see tema, mitte minu probleem. Pealegi, internet on suur ja lai, ei pea kõike lugema 🙂

    Vasta

  4. tuuleiil
    aug. 01, 2016 @ 16:58:26

    Siit see tulebki:-) – tegemist on Kivisildniku raamatuga See õige luule õpik

    Vasta

Lisa kommentaar

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.